Terug naar Nieuws

Experiment Pest een Plant

Gepubliceerd op:

Op 4 mei 2018 werd in verschillende landen de Anti-Discriminatie-dag gehouden. IKEA besloot hier op gepaste wijze op in te spelen door een bijzonder experiment uit te voeren, “Bully a Plant”. In dit experiment werden twee planten van IKEA gebruikt die in een zaal op een school werden geplaatst. De leerlingen werden gevraagd om hun stem op een positieve, dan wel negatieve manier te gebruiken tijdens het benaderen van de planten. De ene plant kreeg te maken met een hoop gevlei en complimenten terwijl de andere plant niets anders dan negatieve verwensingen kreeg. Beide planten ontvingen dezelfde hoeveelheid water, zonlicht en voeding. Het enige verschil was de manier waarop ze benaderd werden door het aanwezige publiek. Het resultaat na 30 dagen? Verbluffend…

 Van experimenteren kun je leren

Marloes Hoving, buurtwerker bij Sociaal Werk De Kear, stuitte op het experiment en besloot dat ze het ook wilde proberen. “Ik gooide het idee in het team. De ene helft geloofde er meteen in en de andere helft van het team was sceptisch”, aldus Marloes. “Ik ga het jullie bewijzen, zei ik grappend”. 

Weerbaarheidstraining

Door Annieck Bos, ook buurtwerker bij Sociaal Werk De Kear, werd er Rots en Water (weerbaarheidstraining) gegeven aan groep 5 van een basisschool binnen de gemeente. Eén van de aanleidingen daarvan was dat er door docenten werd gesignaleerd dat er werd gepest in de klas. Het doel van Rots en Water is het bevorderen van een positieve ontwikkeling van sociale en emotionele competenties bij kinderen en jongeren. Daarnaast voorkomt en/of vermindert het problemen op het intrapersoonlijke domein (hoe zien de leerlingen zichzelf) en het interpersoonlijke domein (hoe gaan leerlingen met elkaar om). “Naarmate de Rots en Water lessen vorderden, signaleerden de docenten dat het pesten afnam in de klas”, vertelt Annieck. “Als bijzondere afsluiter van de lessenreeks kregen de leerlingen twee planten om het experiment Pest een Plant uit te voeren”, vervolgt Marloes.

Complimenteren en uitschelden 

De twee planten werden uit elkaar gehouden door op de pot te schrijven welke plant gecomplimenteerd moest worden en welke uitgescholden. De leerlingen bedachten dat er op de ene pot ‘lief’ moest komen te staan en op de andere pot ‘stom’. Eén leerling uit de klas nam de verantwoordelijkheid om de planten op dezelfde momenten evenveel water te geven. Daarnaast zaten de planten in dezelfde soort (pot)grond en kregen ze dezelfde hoeveelheid zonlicht. “We hadden met elkaar besproken dat ik, samen met Annieck, na een maand zou terugkeren om te kijken of het experiment gelukt was”, vertelt Marloes. Ondertussen werd de ‘lieve’ plant door de leerlingen sterk gecomplimenteerd en tegen de ‘stomme’ plant werden nare dingen gezegd. Een hele maand lang.

Uitkomst

1664176768701_400_267_1664176790.jpg Na een maand keerden Annieck en Marloes terug naar de school om te kijken hoe de planten ‘erbij stonden’. “En raad eens?”, zegt Marloes. De ‘lieve’ plant was flink de hoogte in gestegen, had een prachtig groene kleur en stond mooi in de bloei. De ‘stomme’ plant daarentegen, was helemaal niet gegroeid. De plant stond er uitgezakt bij, had een andere kleur en er was zelfs een blad afgevallen. Annieck en Marloes vroegen aan de leerlingen hoe dit nou zo kon gebeuren. “Doordat we de ene plant heel veel complimentjes hebben gegeven, voelde hij zich goed en kon hij groeien”, zei een leerling. “Ja, en doordat we die andere plant gingen pesten voelde hij zich niet goed en durfde hij niet te groeien”, vervolgde een andere leerling. Bij de vraag welke boodschap we hieruit op konden maken, gaf één van de leerlingen aan: “we moeten stoppen met pesten. Daardoor zit je niet lekker in je vel en kun je niet groeien”. Een duidelijke boodschap!   

23-04-2024

Vacature Coördinator Thuiskamers - 24 uur per week

Wij zijn per 1 juni op zoek naar een Coördinator Thuiskamers. Het betreft een nieuwe tijdelijke functie, voor de periode van een jaar met de intentie om te verlengen. We zoeken dan ook een collega die het leuk vindt om een project op te starten en aan te jagen. 
Lees meer