Nieuws

06-12-2023

Drie Game Cafés voor jongeren in De Fryske Marren

Sinds het najaar zijn er op drie verschillende locaties in de gemeente “Game Cafés” gestart voor jongeren. Het initiatief van een Game Café is bedacht door twee jongeren vanuit het project Impacter. De jongeren van Impacter hebben het eerste Game Café gestart in Balk en dat is zo goed ontvangen, dat het nu ook in Joure en Lemmer wordt georganiseerd. In het Game Café is er ruimte voor jongeren om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk te chillen. 
Lees meer
 
06-12-2023

Pilot Cognitieve Fitness – Use it or lose it

Buurtwerkers Sport en Cultuur Frank en Jildau zijn samen met drie fysiotherapeuten uit de Fryske Marren opgeleid tot trainers cognitieve fitness. Cognitieve Fitness heeft als doel om de cognitieve gezondheid te bevorderen door middel van een geïntegreerde aanpak van lichaamsbeweging, intellectuele uitdaging en bewuste ontspanningsoefeningen. 
Lees meer
 
06-12-2023

Geslaagde FUN-dag voor Jonge Mantelzorgers bij SC Heerenveen

Zaterdag 25 november was een dag vol voetbalplezier voor 26 jonge mantelzorgers die te gast waren bij de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Fortuna Sittard in de Skybox van Ausnutria. In samenwerking met Caleidoscoop Heerenveen en De Droombox heeft Sociaal Werk De Kear kunnen zorgen voor een onvergetelijke dag voor deze jongeren.
Lees meer
 
29-11-2023

Zou je ons willen helpen?

Wij willen onze inwoners namelijk ook helpen op het gebied van geldzaken/zorgen en de administratie. Daarom hebben we een paar korte vragen.  Klik hier voor de link naar de vragenlijst.
Lees meer
 
28-11-2023

Meer Groen in de Wijk

Vanwege vele vragen uit de buurt rondom de Rinzemastraat is er enige tijd geleden een buurtonderzoek gehouden. Vanuit dit onderzoek is een werkgroep van inwoners ontstaan die zich 1-dracht noemt. Sociaal Werk De Kear en de Werkgroep 1-dracht hebben samen gekeken naar de mogelijkheden in de buurt omrent groen. 
Lees meer
 
27-11-2023

Fittest Lemmer

Op donderdag 26 oktober heeft er in Sporthal De Hege Fonnen de Fittest voor 67+ inwoners uit Lemmer plaats gevonden. De Fittest is in samenwerking met Sport Fryslân georganiseerd, 100 inwoners konden deze dag meedoen.
Lees meer
 
20-11-2023

Vrijwilligersfestival 7 december 2023

Het vrijwilligersfestival is exclusief voor actieve vrijwilligers binnen gemeente De Fryske Marren & een introducee/introducé.
Lees meer
 
19-10-2023

November - Maand van de Mantelzorg

De Dag van de Mantelzorg komt er weer aan! Deze landelijke aandacht voor de mantelzorger is meer dan verdiend en nodig! Want hoewel mantelzorg heel vanzelfsprekend lijkt is het tegelijk ook heel bijzonder. In de maand november is er daarom extra aandacht voor mantelzorgers in De Fryske Marren. Er vinden diverse activiteiten plaats. 
Lees meer
 
10-10-2023

Op donderdag 26 oktober 2023 organiseert Sociaal Werk De Kear een Fittest in Sporthal De Hege Fonnen in Lemmer.

U kunt zich aanmelden via dit aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging per mail. Let op: er is plaats voor maximaal 100 deelnemers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Bron, buurtwerker Sport & Cultuuur. E-mail: m.bron@sociaalwerkdekear.nl of telefoonnummer: (06) 222 838 66.
Lees meer
 
10-10-2023

Spreekuur Regelhulp verhuist naar maandagen in Balk

BALK - Het spreekuur van Regelhulp in Balk verandert vanaf maandag 16 oktober 2023 naar de maandag. Voortaan zal het spreekuur op maandagen plaatsvinden, in samenwerking met het servicepunt van de gemeente. Hierdoor worden de lijnen korter en de toegankelijkheid vergroot voor alle inwoners die hulp nodig hebben bij formulieren of vragen over hun financiële situatie.
Lees meer
 
09-10-2023

Nieuwsbrief Sociaal Werk de Kear

Met ingang van oktober 2023 versturen wij onze nieuwsbrief vol met ontwikkelingen en (nieuws)updates van de Buurtwerkers, Buurtwerkers Sport- en Cultuur, Welzijnscoaches en Jongerenwerkers van De Kear.
Lees meer
 
09-10-2023

Nieuw: Gesprekskaarten Geld en Spaarzaken

Vanuit het Expertteam Armoede en Sociale uitsluiting zijn er in samenwerking met Sociaal Wijkteam gesprekskaarten ontwikkeld. Met de gesprekskaarten kunnen buurtwerkers in gesprek met inwoners om zo preventief met hen in gesprek te gaan en ondersteuning te bieden voordat (geld)problemen groter worden. Daarnaast ontstaat er hiermee ook een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over het thema geld en geldzaken en kunnen zo ook goede voorbeelden worden ontdekt zoals spaarkringen of ruilkasten. 
Lees meer
 
09-10-2023

MOM – Moeders Ontmoeten Moeders in Joure

Voor alle (aanstaande) moeders uit De Fryske Marren. Ben jij zwanger of heb je al kinderen en zoek je naar een gezellige groep vrouwen waar je het kunt hebben over moederschap, opvoeding en alles wat daar bij hoort? Waar je tips en ervaringen met elkaar kunt delen? En waar je kunt leren van workshops van professionals? Dan is dit iets voor jou! Vanaf oktober zal er welke twee weken in Joure een MOM ochtend worden georganiseerd.
Lees meer
 
09-10-2023

Wil jij een bezoek van een Omtinker krijgen?

“Irma woont al enige tijd in een mooi dorp binnen De Fryske Marren. Een paar jaar geleden is ze gescheiden en vanuit Utrecht naar deze gemeente verhuist. Irma woont samen met haar hond Pablo en heeft moeite met het in contact komen met andere mensen. Haar kinderen wonen niet in de buurt. Ze hebben goed contact, maar ze ziet ze niet geregeld. Onlangs is Irma, tijdens het uitlaten van de hond, in contact gekomen met Chantal. Chantal is een buurtgenoot en Omtinker van Irma, een mevrouw met oprechte interesse in anderen en woont al 40 jaar in het dorp. Ze is een echte verbinder en zorgt voor sociale cohesie in de buurt. Chantal biedt Irma een luisterend oor en ziet hoe zij daarvan opknapt. Ze stelt voor iedere week een uurtje samen met de hond te gaan wandelen. Chantal wordt zo de Omtinker van Irma. Chantal heeft Irma gaandeweg kennis laten maken met een handwerkgroep in de buurt. Iedere donderdagmiddag vindt het plaats. Irma heeft iets gevonden waar ze andere mensen op een laagdrempelige manier ontmoet. Zo beoefent ze haar hobby en is ze tegelijkertijd met anderen in contact!”
Lees meer
 
09-10-2023

Impacter De Fryske Marren

Impacter biedt een plek aan jongeren waar ze zichzelf mogen zijn, waar ze zichzelf en hun passie beter leren kennen. Jongeren kiezen een passende activiteit waarmee ze impact maken. Impact in hun eigen leven, voor een ander of in de samenleving. Bij Impacter krijgen jongeren de kans om te leren in een omgeving waar experimenteren oké is en waar je gewaardeerd wordt om wie je bent. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen, in hun talenten en hun plek in de maatschappij.
Lees meer
 
09-10-2023

Aangepast Golfen in Sint Nyk

Voor de tweede keer mochten wij het Aangepast Golfen opzetten bij Burggolf Sint Nyk. Na het succes van vorig jaar, was de golfclub enorm enthousiast en wilden ze heel graag weer een golfclinic voor jongeren met autisme organiseren. De buurtwerkers Mark en Jildau hebben samen met de golfinstructeur gekeken naar de invulling van de lessen en hoe deze het beste kunnen aansluiten bij de jongeren.
Lees meer
 
19-09-2023

Bezoek van een Japanse delegatie aan Sociaal Werk De Kear

Maandag 18 september heeft een Japanse delegatie van tien onderzoekers in opdracht van het Ministerie voor Gezondheidszorg van Japan Sociaal Werk De Kear bezocht. Recent is in het Japanse zorgsysteem de functie van wijkcoördinator toegevoegd. Aangezien dit een geheel nieuwe functie is in hun zorgorganisatie wilden zij graag meer weten over het Nederlandse systeem van het sociaal werk en met name over de sociale wijkteams, hun werkwijze en inbedding. Centrale vraag was hoe zij vanuit de Nederlandse ervaringen en expertise de positie van de wijkondersteuningscoördinator in het Japanse zorgsysteem kunnen inrichten.
Lees meer
 
14-09-2023

Sociaal Café organiseert Bingo ochtend

Het Sociaal Café in Balk nodigt iedereen van harte uit voor een gezellige ochtend vol plezier en spanning tijdens het aanstaande Bingo-evenement op dinsdag 26 september om 09:30 uur. De bijeenkomst vindt plaats in de grote zaal van de sfeervolle locatie 'De Treemter' in Balk. De Bingo wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van lokale ondernemers uit Balk, die prachtige prijzen en waardebonnen beschikbaar hebben gesteld. Een bingokaart kost 5 euro, dat is inclusief koffie en wat lekkers...
Lees meer
 
12-09-2023

Omtinkers gezocht

Omtinkers zijn vrijwilligers die vanuit ervaring, talent en plezier tijdelijk met iemand meelopen in het leven. Mensen helpen bij het omgaan met alledaagse zaken zoals het huishouden; de sociale contacten; instanties; gezondheid; kinderen; geld; mantelzorg; noem maar op… Dat is waar Omtinkers zich op richten. Niet door problemen op te lossen voor anderen, maar door mensen te helpen ze zèlf op te lossen. “Het mooie aan Omtinker zijn vind ik dat er geen vaste kaders zijn en ik vanuit mijn hart kan werken. We onderzoeken samen met de hulpvragers de mogelijkheden, waarna iemand zelf iets kan ondernemen. Dat ik daaraan mijn steentje kan bijdragen vind ik erg mooi”, aldus één van de Omtinkers. 
Lees meer
 
03-08-2023

Geslaagd zomerkamp jonge mantelzorgers

Voor de zesde keer op rij zijn we weer met jonge mantelzorgers op kamp gegaan. Het kamp staat in het teken van ‘even niet te hoeven zorgen’. Dit jaar waren er niet alleen jonge mantelzorgers mee uit De Fryske Marren, maar ook vanuit gemeente Heerenveen. In samenwerking met Caleidoscoop zijn we dit jaar met elf jonge mantelzorgers op zomerkamp gegaan.
Lees meer