Terug naar Nieuws

Omtinkers in De Fryske Marren

Gepubliceerd op:

Harold woont sinds kort met zijn vrouw in de, voor hen nieuwe, wijk. Zijn vrouw is, na een auto-ongeluk, halfzijdig verlamd geraakt. Sindsdien is Harold mantelzorger en zorgt hij voor zijn vrouw. Harold heeft moeite met het vinden van een balans tussen de zorg voor zijn vrouw en het indelen van tijd voor zichzelf.

Gelukkig is Harold onlangs in contact gekomen met Bert, een buurtgenoot. Bert houdt zijn buurtbewoners, op een positieve manier, nauwlettend in de gaten. Bert is een echte verbinder en zorgt voor sociale cohesie in de buurt. Na een korte training bij sociaal werk is hij Omtinker geworden. Bert biedt Harold een luisterend oor en ziet hoe hij daarvan opknapt. Hij stelt voor iedere week een uurtje samen te gaan wandelen. Bert wordt zo de Omtinker van Harold. Samen verkennen ze de buurt. Hierdoor is Harold te weten gekomen dat er iedere donderdagmiddag gebridget wordt in het plaatselijke buurthuis. Harold heeft iets gevonden waar hij wekelijks even van kan ontspannen. Twee uurtjes bridgen!  

Omtinkers

Vanaf november kunnen inwoners uit De Fryske Marren in contact komen met Omtinkers. Het is opgezet door Francien Bekius en Marloes Hoving, buurtwerkers van Sociaal Werk De Kear. “Omtinkers is een aanpak die draait om het leren en sterker worden in het dagelijkse leven. De ene inwoner ondersteunt als ‘Omtinker’ de andere inwoner”, vertelt Francien. “Het gaat over de gewone dingen van de dag: het huishouden, de sociale contacten, instanties, gezondheid, kinderen, geld, mantelzorg…..”, vervolgt ze. Zoals Harold in het bovenstaande voorbeeld. Het gaat om een afgebakende periode met wekelijkse ondersteuning. Niet door problemen op te lossen voor anderen, maar door mensen te helpen ze zèlf op te lossen. Het karakter van de begeleiding is informeel. In Deventer zijn ook Omtinkers actief, inmiddels al 90!

 ‘Omtinkers’ zijn vrijwilligers die vanuit ervaring, talent en plezier tijdelijk met iemand meelopen in het leven. “Wij ondersteunen dat met een training van drie dagdelen, zodat zij opgeleid en voorbereid zijn op hun rol. We geven ze daarbij handvatten voor het coachen, versterken hun eigen talenten en ze leren van elkaar door intervisie”, aldus Marloes.

Talent en zin om een Omtinker te worden?

Neem dan, ook voor meer informatie, contact op met Francien Bekius.
Telefonisch via 06- 512 911 63 of per mail: f.bekius@sociaalwerkdekear.nl

 

 

16-05-2024

Jaarstage Buurtwerk (HBO) bij Team Noord (Joure)

Stagelopen bij Sociaal Werk De Kear?Voor schooljaar 2024-2025 zijn we op zoek naar twee stagiairs (HBO)!   
Lees meer